Zo kan je duurzaam pensioenbeleggen

duurzaam pensioenbeleggen
Maak zelf de keuze voor duurzaam pensioenbeleggen

Duurzaamheid is bijna niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. We beginnen ons steeds bewuster te worden van het milieu. De een na de andere klimaattop volgt elkaar op. Bijna elke activiteit die je kunt doen, kan je nu ook duurzaam doen. In dit artikel maak je kennis met duurzaam pensioenbeleggen. Want zelfs de bekende en minder bekende beleggingsfondsen gaan zich nu duurzaam opstellen. Wanneer je wil weten welke aanbieder van pensioenbeleggen het beste bij je past, kan je ze via Beleggenvoorpensioen.nl eenvoudig en snel vergelijken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Brand New Day pensioenrekening. Met de Brand New Day pensioenrekening wordt je geld belegd in indexfondsen, lees hier meer informatie >.

Wat maakt duurzaam pensioenbeleggen zo interessant?

Wanneer je ervoor kiest om jouw spaargeld te gaan beleggen, doe je dit natuurlijk met een reden. Veel mensen kiezen voor pensioenbeleggen om op lange termijn een hoog percentage aan rendement op te bouwen. Echter liepen steeds meer beleggers tegen het feit aan, dat zij hun geld niet meer in bedrijven in de tabaksindustrie of chemische wapenindustrie wilden beleggen. Hierdoor werd duurzaam pensioenbeleggen steeds populairder! Een aantal grote pensioenfondsen beleggen pensioengeld nu bijvoorbeeld in de duurzame doelen van de Verenigde Naties (VN). De VN wil namelijk pleiten voor minder extreme armoede, onrecht, klimaatverandering en ongelijkheid over de hele wereld.

Duurzaam pensioenbeleggen geeft je dus een beter gevoel, over waar jouw geld precies naartoe gaat. Op die manier denk je niet alleen aan jouw eigen toekomst, maar ook aan de toekomst van jouw medemens en de toekomst van de aarde. Duurzaam beleggen wordt ook wel groen beleggen genoemd. De duurzame pensioenfondsen beleggen namelijk eerder in bedrijven die een positief effect hebben op de samenleving en het klimaat.

De definitie van duurzaam

Hetgeen wat jij als duurzaam ervaart, hoeft voor jouw buurman niet per definitie duurzaam te zijn. Het begrip is gekoppeld aan de principes die jij hebt. Wellicht bestempeld jouw buurman een bedrijf wat lichtelijk rekening houdt met het milieu, al als een duurzaam bedrijf.  Maar vind jij een bedrijf pas duurzaam wanneer zij er alles aan doen om geen enkel negatief effect op de mens of het milieu los te laten. Doordat de betekenis van duurzaamheid voor iedereen dus een andere waarde heeft, is het niet makkelijk om een beleggingsoplossing aan te bieden die bij elk individu past.

Vandaar dat duurzaam pensioenbeleggen rekening houdt met bepaalde basisprincipes, die door de bedrijven waar belegd wordt, nageleefd dienen te worden. En deze principes gaan vooral over hoe er met de medewerkers bij de bedrijven omgegaan wordt, het tegengaan van corruptie en het beschermen van het milieu.

Jouw invloed met duurzaam pensioenbeleggen

Natuurlijk wil je dat wanneer jij je spaargeld belegd, je er ook invloed mee uitoefent. Maar kan je dan beter wel of niet voor één bepaald bedrijf kiezen? Door er collectief voor te kiezen om bepaalde bedrijven geen geld te bieden, kan er druk uitgeoefend worden om deze bedrijven milieuvriendelijker te maken. Want pas wanneer zij duurzamer gaan produceren, gaan zij geld uit beleggingen tegemoetzien. Maar je zou dus anderzijds ook kunnen zeggen, dat je juist wat geld in milieuonvriendelijke bedrijven zou moeten beleggen. Want juist met collectieve beleggingen, kunnen dit soort bedrijven zichzelf milieubewuster en duurzamer positioneren.

Het prijskaartje van duurzaam beleggen

Uit onderzoek is gebleken dat duurzaam pensioenbeleggen evenveel rendement voor je oplevert, als wanneer je toch voor de traditionele beleggingen kiest. De groene beleggingsfondsen streven er namelijk evengoed naar om veel rendement te behalen. Daarnaast hebben zij ook de intentie om de risico’s zo laag mogelijk te houden. Een tip vanuit ons is, dat je jezelf goed inleest over welke mogelijkheden je allemaal hebt. Wanneer je twijfelt over welk pensioenfonds het beste bij je past, kan je op Beleggenvoorpensioen.nl de aanbieders met elkaar vergelijken.

Interesse om te starten met pensioenbeleggen? Vergelijk dan onderstaande aanbieders:

Aanbieder Omschrijving Actie  Meer info >
Op een slimme manier zelf vermogen voor later opbouwen?
Met FXFlat is het mogelijk om te handelen in aandelen, ETF, opties en futures via een professioneel handelsplatform. Met de uitstekende klantenservice krijg je 24 uur per dag hulp!
Start nu, open een rekening
Vermogen opbouwen voor later:
Bekijk tarieven!
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
Zet geld opzij voor uw pensioen, mét belastingvoordeel!
Brand New Day biedt een pensioenrekening waarbij je inleg slim wordt belegd in indexfondsen. Bepaal eenmalig zelf je strategie en laat specialisten het werk doen. Online kan je altijd zien hoe het gaat.
Start nu, open een rekening
Ideaal voor pensioenbeleggen:
Start nu, open een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Pensioenbeleggen


Meer info >
DEGIRO Pensioenrekening: Zelf beleggen in aandelen en andere effecten voor een aanvulling op uw pensioen. Het kan vanaf nu, bij DEGIRO, de grootste broker van Nederland.
Open nu een rekening
Open een pensioenrekening en beleg voor je pensioen
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Beleggen voor Pensioen Binck

Meer info >
Beleggen voor pensioen? Dat kan al vanaf € 5000,- met Binck Comfort. Het is mogelijk te richten op vermogensgroei én risicobeperking. Geschikt voor pensioenbeleggen zonder omkijken.
Start in 5 minuten!
Open een rekening + Nu tot € 400,- startgeld cadeau
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Meer info >
Eenvoudig je geld laten beleggen door Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang € 65,- bonus >Open nu een rekening en ontvang € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
ABN AMRO Begeleid Beleggen: Wilt u beleggen voor uw pensioen, maar weet u niet precies waarin en hoe? De experts van ABN AMRO begeleiden je in de keuze, hoelang je wilt beleggen en het risico dat je wilt nemen. Je kiest zo een ABN AMRO Profielfonds, die de experts beheren. Je kan altijd de keuzes aanpassen of stoppen.
Open nu een rekening
Open een rekening en beleg voor je pensioen
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
Met Robo Advisor van Openbank kan je de automatische vermogensbeheerder aan het werk zetten met verschillende strategieën. Met advies van BlackRock en selectie van actieve fondsbeheerders door Santander Asset Management. Al vanaf een startbedrag van 500,-. Zonder initiële kosten en aflossingskorting.
Open nu een rekening
Open nu een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Meer info >
Binck is één van de meest populaire en gebruiksvriendelijke brokers van Nederland. Het is eenvoudig om zelf te beleggen Vraag het informatiepakket aan: nu met Gratis € 200,- transactietegoed! Gratis € 200,- transactietegoed
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en veel mogelijkheden om te beleggen.
Open Nu een rekening >
Start nu met beleggen!
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Aanbieders. Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.
Beleggen voor Pensioen