Zo kan je duurzaam pensioenbeleggen

duurzaam pensioenbeleggen
Maak zelf de keuze voor duurzaam pensioenbeleggen

Duurzaamheid is bijna niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. We beginnen ons steeds bewuster te worden van het milieu. De een na de andere klimaattop volgt elkaar op. Bijna elke activiteit die je kunt doen, kan je nu ook duurzaam doen. In dit artikel maak je kennis met duurzaam pensioenbeleggen. Want zelfs de bekende en minder bekende beleggingsfondsen gaan zich nu duurzaam opstellen. Wanneer je wil weten welke aanbieder van pensioenbeleggen het beste bij je past, kan je ze via Beleggenvoorpensioen.nl eenvoudig en snel vergelijken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Brand New Day pensioenrekening. Met de Brand New Day pensioenrekening wordt je geld belegd in indexfondsen, lees hier meer informatie >.

Wat maakt duurzaam pensioenbeleggen zo interessant?

Wanneer je ervoor kiest om jouw spaargeld te gaan beleggen, doe je dit natuurlijk met een reden. Veel mensen kiezen voor pensioenbeleggen om op lange termijn een hoog percentage aan rendement op te bouwen. Echter liepen steeds meer beleggers tegen het feit aan, dat zij hun geld niet meer in bedrijven in de tabaksindustrie of chemische wapenindustrie wilden beleggen. Hierdoor werd duurzaam pensioenbeleggen steeds populairder! Een aantal grote pensioenfondsen beleggen pensioengeld nu bijvoorbeeld in de duurzame doelen van de Verenigde Naties (VN). De VN wil namelijk pleiten voor minder extreme armoede, onrecht, klimaatverandering en ongelijkheid over de hele wereld.

Duurzaam pensioenbeleggen geeft je dus een beter gevoel, over waar jouw geld precies naartoe gaat. Op die manier denk je niet alleen aan jouw eigen toekomst, maar ook aan de toekomst van jouw medemens en de toekomst van de aarde. Duurzaam beleggen wordt ook wel groen beleggen genoemd. De duurzame pensioenfondsen beleggen namelijk eerder in bedrijven die een positief effect hebben op de samenleving en het klimaat.

De definitie van duurzaam

Hetgeen wat jij als duurzaam ervaart, hoeft voor jouw buurman niet per definitie duurzaam te zijn. Het begrip is gekoppeld aan de principes die jij hebt. Wellicht bestempeld jouw buurman een bedrijf wat lichtelijk rekening houdt met het milieu, al als een duurzaam bedrijf.  Maar vind jij een bedrijf pas duurzaam wanneer zij er alles aan doen om geen enkel negatief effect op de mens of het milieu los te laten. Doordat de betekenis van duurzaamheid voor iedereen dus een andere waarde heeft, is het niet makkelijk om een beleggingsoplossing aan te bieden die bij elk individu past.

Vandaar dat duurzaam pensioenbeleggen rekening houdt met bepaalde basisprincipes, die door de bedrijven waar belegd wordt, nageleefd dienen te worden. En deze principes gaan vooral over hoe er met de medewerkers bij de bedrijven omgegaan wordt, het tegengaan van corruptie en het beschermen van het milieu.

Jouw invloed met duurzaam pensioenbeleggen

Natuurlijk wil je dat wanneer jij je spaargeld belegd, je er ook invloed mee uitoefent. Maar kan je dan beter wel of niet voor één bepaald bedrijf kiezen? Door er collectief voor te kiezen om bepaalde bedrijven geen geld te bieden, kan er druk uitgeoefend worden om deze bedrijven milieuvriendelijker te maken. Want pas wanneer zij duurzamer gaan produceren, gaan zij geld uit beleggingen tegemoetzien. Maar je zou dus anderzijds ook kunnen zeggen, dat je juist wat geld in milieuonvriendelijke bedrijven zou moeten beleggen. Want juist met collectieve beleggingen, kunnen dit soort bedrijven zichzelf milieubewuster en duurzamer positioneren.

Het prijskaartje van duurzaam beleggen

Uit onderzoek is gebleken dat duurzaam pensioenbeleggen evenveel rendement voor je oplevert, als wanneer je toch voor de traditionele beleggingen kiest. De groene beleggingsfondsen streven er namelijk evengoed naar om veel rendement te behalen. Daarnaast hebben zij ook de intentie om de risico’s zo laag mogelijk te houden. Een tip vanuit ons is, dat je jezelf goed inleest over welke mogelijkheden je allemaal hebt. Wanneer je twijfelt over welk pensioenfonds het beste bij je past, kan je op Beleggenvoorpensioen.nl de aanbieders met elkaar vergelijken.

Interesse om te starten met pensioenbeleggen? Vergelijk dan onderstaande aanbieders:

Vergelijk 5 brokers voor je een keuze maakt:
Freedom24 broker vergelijken
Freedom 24 broker vergelijken
✅ Zelf aandelen, ETF en opties kopen en verkopen: toegang tot de 15 grootste beurzen in Europa, Amerika en Azië
Combineer beleggen met sparen: tot 6,4% spaarrente
✅ Geen minimale inleg: beleg al vanaf € 0,01
✅ Meer dan 400.000 beleggers vertrouwen al op Freedom24
Open nu Gratis een account >


of direct starten
Freestoxx broker vergelijken
Freestoxx broker vergelijken
✅ Zelf NYSE en NASDAQ aandelen en opties kopen
Geen ordercommissie: € 0,- commissie!
✅ Geen minimale inleg: beleg al vanaf € 0,01
Gratis real-time koersen na 1 order
Probeer het nu Gratis & Vrijblijvend met een Demo rekening >


of direct starten
Etoro broker vergelijken
Etoro broker vergelijken
✅ Zelf beleggen in aandelen
Koop Aandelen zonder commissie- of beheerkosten
✅ Minimale inleg: € 50,-
✅ Oefen gratis met $ 100.000 nepgeld
Open gratis rekening


of direct starten

Met beleggen kan je inleg minder waard worden en andere kosten kunnen van toepassing zijn. Lees meer
Scalable Capital broker vergelijken✅ Zelf eenvoudig beleggen
Beleggen zonder commissie én sparen met hoge rente!
✅ Geen minimale inleg: beleg al vanaf € 1,-
Beleggen in 7500 Aandelen, ETF en meer. Onbelegde inleg levert je 2,3% spaarrente op met PRIME+.
Ontdek de voordelen van Scalable Capital >


of direct starten
Easybroker vergelijken✅ Zelf beleggen
✅ Minimale inleg: € 0,01
Gemakkelijk beleggen met lage tarieven. Geen beheerskosten!
Start Vandaag open een rekening


of direct starten
Centraal Beheer Beleggen✅ Laten beleggen
✅ Minimale inleg: € 0,01
Open gratis rekening
Actie: ontvang € 65,- bonus


of direct starten
Mexem Beleggen✅ Zelf beleggen
✅ Minimale inleg: € 0,01
Gratis informatiepakket
Gratis Beleggingscursus t.w.v. € 200,-


of direct starten
Advertenties. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, u kunt uw inleg (deels) verliezen. De volgorde van de brokers is bepaald op basis van interesse van bezoekers.
Beleggen voor Pensioen