Welke invloed heeft de politiek op beleggen?

Invloed politiek op beleggen

Wil je graag beleggen voor jouw pensioen? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met verschillende factoren die invloed hebben op beleggingen en de beurskoers. Vaak zijn er een aantal factoren van buitenaf het bedrijf van invloed op de koers. Dit kan door technologische ontwikkelingen, de economie en zelfs door het klimaat beïnvloed worden. Maar ook de politiek heeft invloed op beleggen. Zo kan een nieuwe president in een groot land, de hele koers doen veranderen. In dit artikel lees je meer over de invloed van politiek op beleggen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Brand New Day pensioenrekening. Met de Brand New Day pensioenrekening wordt je geld belegd in indexfondsen, lees hier meer informatie >.

Steeds grotere invloed van politiek op beleggen

Politiek beleid wordt door politici bepaald en dit beleid heeft invloed op meerdere gebieden van de samenleving. De politiek bepaald onder andere de hoogte van subsidies, belastingen en importheffingen. Maar daarnaast bepalen de politici ook de wetgeving in ons land. Zij hebben zelfs invloed op oorlogen en of wij in een gewapend conflicten terecht komen. Bedrijven dienen zich aan de wetgeving te houden. Het ligt eraan hoe groot of succesvol het bedrijf is, of zij wel of geen last van een dalende koers kunnen ondervinden.

Een voorbeeld van de invloed van politiek op beleggen is de Stikstofuitspraak in 2019. Deze uitspraak had een negatief gevolg voor boerenbedrijven maar ook voor bouwprojecten in heel Nederland. De Nederlandse aandelen reageerden hier direct op en de AEX daalde met 1,5%. Het was die dag wel een heftige dag op de beurs, want over heel de wereld daalden verschillende aandelen met ruim 1%. De wereldwijde daling kan niet aan de Nederlandse politiek liggen. Het blijft dus gissen of de Nederlandse politiek direct invloed heeft op internationale aandelen.

Internationale beleggingen

Zoals eerdergenoemd is de invloed van politiek op beleggen in grotere landen wel groot. De politici uit belangrijke en economisch sterke landen hebben meer invloed op beleggingsresultaten dan alleen de politici van Nederland. Amerika heeft namelijk ruim 60% van de wereldwijde aandelenmarkt in handen. Wanneer daar drastische maatregelen worden genomen, kan het zomaar zijn dat 60% van de aandelen in zwaar weer terecht komen. Europa heeft ongeveer 20% van de wereldwijde aandelen in handen, dus wanneer er hier iets gebeurt, zal het in elk geval minder impact hebben, dan wanneer Amerika in de problemen komt.

De politiek kent haar eigen risico’s

Beleggen kent risico’s en het is ook zeker niet voorspelbaar. Maar in de politiek valt er evenmin te voorspellen. Niemand zag van tevoren de Brexit aankomen, of had gedacht dat Trump de president van Amerika zou worden. Toen het nieuws over de Brexit bekend werd gemaakt, daalde de aandelenmarkt wereldwijd maar liefst met 3%. Daar moet wel bij verteld worden dat het verlies een week later alweer hersteld was. Maar hieruit blijkt wel dat de aandelen erg snel op acuut politiek nieuws reageren. De nadelige effecten op de lange termijn zijn bijna niet te voorspellen.  

Wat te doen bij de invloed van politiek op beleggen?

De invloed van politiek op beleggen is dus niet duidelijk aan te wijzen. Veel factoren van buitenaf hebben invloed op het bedrijf waar jij in belegd. Niet alleen de politiek zorgt voor de daling in waarde van aandelen. Wanneer je aandelen niet vertrouwd, zou je ervoor kunnen kiezen om obligaties te kopen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat obligaties stabieler presteren, wanneer er economische problemen heersen. Je zou ook voor een combinatie van aandelen en obligaties kunnen gaan. Kies dan altijd voor een balans in beide beleggingen, waar jij je fijn bij voelt. Hoe beter de balans tussen aandelen en obligaties, des te meer je jouw risico spreidt.

Wanneer je aanbieders van pensioenbeleggers wil vergelijken, kan je bij Beleggenvoorpensioen.nl terecht. Bij ons vergelijk je eenvoudig en vrijblijvend de verschillende aanbieders.

Aanbieder Omschrijving Actie  Meer info >
Op een slimme manier zelf vermogen voor later opbouwen?
Met FXFlat is het mogelijk om te handelen in aandelen, ETF, opties en futures via een professioneel handelsplatform. Met de uitstekende klantenservice krijg je 24 uur per dag hulp!
Start nu, open een rekening
Vermogen opbouwen voor later:
Bekijk tarieven!
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
Zet geld opzij voor uw pensioen, mét belastingvoordeel!
Brand New Day biedt een pensioenrekening waarbij je inleg slim wordt belegd in indexfondsen. Bepaal eenmalig zelf je strategie en laat specialisten het werk doen. Online kan je altijd zien hoe het gaat.
Start nu, open een rekening
Ideaal voor pensioenbeleggen:
Start nu, open een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Pensioenbeleggen


Meer info >
DEGIRO Pensioenrekening: Zelf beleggen in aandelen en andere effecten voor een aanvulling op uw pensioen. Het kan vanaf nu, bij DEGIRO, de grootste broker van Nederland.
Open nu een rekening
Open een pensioenrekening en beleg voor je pensioen
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Beleggen voor Pensioen Binck

Meer info >
Beleggen voor pensioen? Dat kan al vanaf € 5000,- met Binck Comfort. Het is mogelijk te richten op vermogensgroei én risicobeperking. Geschikt voor pensioenbeleggen zonder omkijken.
Start in 5 minuten!
Open een rekening + Nu tot € 400,- startgeld cadeau
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Meer info >
Eenvoudig je geld laten beleggen door Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang € 65,- bonus >Open nu een rekening en ontvang € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
ABN AMRO Begeleid Beleggen: Wilt u beleggen voor uw pensioen, maar weet u niet precies waarin en hoe? De experts van ABN AMRO begeleiden je in de keuze, hoelang je wilt beleggen en het risico dat je wilt nemen. Je kiest zo een ABN AMRO Profielfonds, die de experts beheren. Je kan altijd de keuzes aanpassen of stoppen.
Open nu een rekening
Open een rekening en beleg voor je pensioen
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
Met Robo Advisor van Openbank kan je de automatische vermogensbeheerder aan het werk zetten met verschillende strategieën. Met advies van BlackRock en selectie van actieve fondsbeheerders door Santander Asset Management. Al vanaf een startbedrag van 500,-. Zonder initiële kosten en aflossingskorting.
Open nu een rekening
Open nu een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten

Meer info >
Binck is één van de meest populaire en gebruiksvriendelijke brokers van Nederland. Het is eenvoudig om zelf te beleggen Vraag het informatiepakket aan: nu met Gratis € 200,- transactietegoed! Gratis € 200,- transactietegoed
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en veel mogelijkheden om te beleggen.
Open Nu een rekening >
Start nu met beleggen!
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Aanbieders. Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

Beleggen voor Pensioen