Welke invloed heeft de politiek op beleggen?

Invloed politiek op beleggen

Wil je graag beleggen voor jouw pensioen? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met verschillende factoren die invloed hebben op beleggingen en de beurskoers. Vaak zijn er een aantal factoren van buitenaf het bedrijf van invloed op de koers. Dit kan door technologische ontwikkelingen, de economie en zelfs door het klimaat beïnvloed worden. Maar ook de politiek heeft invloed op beleggen. Zo kan een nieuwe president in een groot land, de hele koers doen veranderen. In dit artikel lees je meer over de invloed van politiek op beleggen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Brand New Day pensioenrekening. Met de Brand New Day pensioenrekening wordt je geld belegd in indexfondsen, lees hier meer informatie >.

Steeds grotere invloed van politiek op beleggen

Politiek beleid wordt door politici bepaald en dit beleid heeft invloed op meerdere gebieden van de samenleving. De politiek bepaald onder andere de hoogte van subsidies, belastingen en importheffingen. Maar daarnaast bepalen de politici ook de wetgeving in ons land. Zij hebben zelfs invloed op oorlogen en of wij in een gewapend conflicten terecht komen. Bedrijven dienen zich aan de wetgeving te houden. Het ligt eraan hoe groot of succesvol het bedrijf is, of zij wel of geen last van een dalende koers kunnen ondervinden.

Een voorbeeld van de invloed van politiek op beleggen is de Stikstofuitspraak in 2019. Deze uitspraak had een negatief gevolg voor boerenbedrijven maar ook voor bouwprojecten in heel Nederland. De Nederlandse aandelen reageerden hier direct op en de AEX daalde met 1,5%. Het was die dag wel een heftige dag op de beurs, want over heel de wereld daalden verschillende aandelen met ruim 1%. De wereldwijde daling kan niet aan de Nederlandse politiek liggen. Het blijft dus gissen of de Nederlandse politiek direct invloed heeft op internationale aandelen.

Internationale beleggingen

Zoals eerdergenoemd is de invloed van politiek op beleggen in grotere landen wel groot. De politici uit belangrijke en economisch sterke landen hebben meer invloed op beleggingsresultaten dan alleen de politici van Nederland. Amerika heeft namelijk ruim 60% van de wereldwijde aandelenmarkt in handen. Wanneer daar drastische maatregelen worden genomen, kan het zomaar zijn dat 60% van de aandelen in zwaar weer terecht komen. Europa heeft ongeveer 20% van de wereldwijde aandelen in handen, dus wanneer er hier iets gebeurt, zal het in elk geval minder impact hebben, dan wanneer Amerika in de problemen komt.

De politiek kent haar eigen risico’s

Beleggen kent risico’s en het is ook zeker niet voorspelbaar. Maar in de politiek valt er evenmin te voorspellen. Niemand zag van tevoren de Brexit aankomen, of had gedacht dat Trump de president van Amerika zou worden. Toen het nieuws over de Brexit bekend werd gemaakt, daalde de aandelenmarkt wereldwijd maar liefst met 3%. Daar moet wel bij verteld worden dat het verlies een week later alweer hersteld was. Maar hieruit blijkt wel dat de aandelen erg snel op acuut politiek nieuws reageren. De nadelige effecten op de lange termijn zijn bijna niet te voorspellen.  

Wat te doen bij de invloed van politiek op beleggen?

De invloed van politiek op beleggen is dus niet duidelijk aan te wijzen. Veel factoren van buitenaf hebben invloed op het bedrijf waar jij in belegd. Niet alleen de politiek zorgt voor de daling in waarde van aandelen. Wanneer je aandelen niet vertrouwd, zou je ervoor kunnen kiezen om obligaties te kopen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat obligaties stabieler presteren, wanneer er economische problemen heersen. Je zou ook voor een combinatie van aandelen en obligaties kunnen gaan. Kies dan altijd voor een balans in beide beleggingen, waar jij je fijn bij voelt. Hoe beter de balans tussen aandelen en obligaties, des te meer je jouw risico spreidt.

Wanneer je aanbieders van pensioenbeleggers wil vergelijken, kan je bij Beleggenvoorpensioen.nl terecht. Bij ons vergelijk je eenvoudig en vrijblijvend de verschillende aanbieders.

Aanbieder Omschrijving


voor pensioenMeer info >
Trade Republic Periodiek beleggen & Sparen
Bouw vermogen door gratis periodiek te beleggen: beleg in aandelen, of ETF’s, en profiteer van groei op de lange termijn voor je pensioen. Kies uit duizenden aandelen en ETF's. Begin met beleggen in fractionele aandelen vanaf € 1. Combineer het met sparen: verdien 2% per jaar rente op je onbelegd saldo!
Open nu een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
Zet geld opzij voor uw pensioen, mét belastingvoordeel!
Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Met hun pensioenrekening wordt je inleg slim belegd in grote indexfondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je modelportefeuille en beleg je jaarruimte voor flinke belastingvoordelen. Online kan je altijd zien hoe het gaat.
Start nu, open een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Meer info >
Eenvoudig je geld laten beleggen door Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Pensioenbeleggen


Meer info >
DEGIRO Pensioenrekening
Zelf beleggen in aandelen en andere effecten voor een aanvulling op uw pensioen. Het kan vanaf nu, bij DEGIRO, de grootste broker van Nederland.
Open nu een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
MEXEM, zelf beleggen voor pensioen
Zelf beleggen in aandelen, opties, ETF en meer. Met MEXEM betaal je lage commissie en kan je gebruik maken van een coach die je helpt.
Vraag Gratis informatie aan. Wil je starten? Dan krijg je een Gratis Cursus Beleggen t.w.v. € 200,-!
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en veel mogelijkheden om te beleggen.
Open Nu een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Aanbieders. Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

Beleggen voor Pensioen