Pensioen beleggen in crisis tijden

Pensioen beleggen in crisistijden

Wat is wijsheid: wel of niet starten met het beleggen van je pensioen in tijden van crisis? Het lijkt op het eerste oog geen slimme zet, maar toch hoeft beleggen in crisistijden geen voorbode te zijn voor ongeluk. Rode cijfers kunnen beangstigend zijn en je weerhouden van het starten met beleggen. Maar juist in tijden van chaos en onzekerheid, kan het lonen de lange termijn voor ogen te houden en verder te kijken dan de rode cijfers.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Brand New Day pensioenrekening. Met de Brand New Day pensioenrekening wordt je geld belegd in indexfondsen, lees hier meer informatie >.

De markt was, is en blijft onvoorspelbaar

Het dalen en stijgen van de koersen is heel normaal en bovendien onvermijdelijk. Door de jaren heen zijn we als maatschappij meerdere malen geconfronteerd geweest met een fikse daling van de koers. Welbekende koersdalingen zijn: de beurskrach van 1987, het barsten van de internetbubbel in 2000 en de financiële crisis in 2008. Maar ook de onrust rondom de Brexit en de handelsoorlog tussen Amerika en China in 2018 zijn van grote invloed geweest op de markt.

De beurs herstelt zichzelf

De markt is niet te voorspellen en dat wereldwijde spanningen invloed hebben op de beurs is niets nieuws onder de zon. Wat wel (bijna) zeker is, is dat gemiddeld eens in de 10 jaar de beurs een harde klap krijgt, waardoor de koersen in een zeer korte tijd enorm dalen. In het verleden zijn al deze dalingen opgevolgd door stijgingen. De historie leert ons dat de beurs zichzelf keer op keer herstelt en dat tot op heden aandelen op de langere termijn een positief rendement hebben opgeleverd.

Lange termijn visie

Juist in zware tijden van dalende koersen, kan een gezonde dosis determinisme in je voordeel werken. Zo haalden enkele beleggers, die door de zure appel heen beten in 2018, in 2019 een heel hoog rendement. Hadden zij in onzekere tijden uit angst gehandeld en hun aandelen verkocht en later weer, tegen een hogere koers, de beurs zijn ingestapt, dan hadden zij nu veel verlies geleden. Ben je van plan te beginnen met beleggen, dan is het dus noodzakelijk dat je de lange termijn voor ogen houdt. Want, uiteindelijk kan een crisis zelfs een positief effect hebben op je aandelen.

Start nu met pensioen beleggen

Besluit je nu pensioen te beleggen? Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen maandelijks een (klein) bedrag in te leggen, maar ook kun je direct in één keer een (groter) bedrag deponeren in een beleggingsfonds. Bovendien kun je kiezen op welke manier je wilt beleggen. Zo kun je pensioen beleggen in een risicovol fonds, waarbij een snel rendement kan volgen, of je kunt met een langetermijnvisie investeren in veilige aandelen. Op de website vind je informatie over de verschillende aanbieders en mogelijkheden voor het beleggen van je pensioen. Laat je niet weerhouden door de huidige crisis en begin vandaag nog met pensioen beleggen!

Aanbieder Omschrijving


voor pensioenMeer info >
Trade Republic Periodiek beleggen & Sparen
Bouw vermogen door gratis periodiek te beleggen: beleg in aandelen, of ETF’s, en profiteer van groei op de lange termijn voor je pensioen. Kies uit duizenden aandelen en ETF's. Begin met beleggen in fractionele aandelen vanaf € 1. Combineer het met sparen: verdien 2% per jaar rente op je onbelegd saldo!
Open nu een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
Zet geld opzij voor uw pensioen, mét belastingvoordeel!
Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Met hun pensioenrekening wordt je inleg slim belegd in grote indexfondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je modelportefeuille en beleg je jaarruimte voor flinke belastingvoordelen. Online kan je altijd zien hoe het gaat.
Start nu, open een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Meer info >
Eenvoudig je geld laten beleggen door Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Pensioenbeleggen


Meer info >
DEGIRO Pensioenrekening
Zelf beleggen in aandelen en andere effecten voor een aanvulling op uw pensioen. Het kan vanaf nu, bij DEGIRO, de grootste broker van Nederland.
Open nu een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
MEXEM, zelf beleggen voor pensioen
Zelf beleggen in aandelen, opties, ETF en meer. Met MEXEM betaal je lage commissie en kan je gebruik maken van een coach die je helpt.
Vraag Gratis informatie aan. Wil je starten? Dan krijg je een Gratis Cursus Beleggen t.w.v. € 200,-!
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en veel mogelijkheden om te beleggen.
Open Nu een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Aanbieders. Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.
Beleggen voor Pensioen