Sparen of beleggen voor pensioen?

Sparen of beleggen voor pensioen
Sparen of beleggen voor pensioen?

Twijfel je erover of je liever wil sparen of beleggen voor jouw pensioen? Veel Nederlanders zijn met het idee van ‘sparen voor later’ opgegroeid. Doordat de overheid steeds minder duidelijk is omtrent pensioenen, lijkt sparen of beleggen voor pensioen steeds belangrijker te worden. Wanneer je zelf goed spaart, kan het spaargeld namelijk een rijkelijke aanvulling op je pensioen zijn.

Maar wat is het handigste? Moet jij je volledig op het sparen storten, of kan je beter gaan beleggen met het spaargeld? Doordat steeds meer mensen twijfelen over wat het beste werkt en de spaarrentes veel te laag zijn, kan juist een combinatie van sparen en beleggen erg interessant zijn voor jouw oude dag!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Brand New Day pensioenrekening. Met de Brand New Day pensioenrekening wordt je geld belegd in indexfondsen, lees hier meer informatie >.

Veranderingen in de maatschappij

Doordat we met zijn allen zijn overgestapt op een participatiemaatschappij, wordt er van ons verwacht dat we steeds meer eigen verantwoordelijkheden nemen. Iedereen die ertoe in staat is om voor zichzelf te zorgen, dient dat ook te doen! Zowel fysiek, mentaal als financieel. Sparen of beleggen voor pensioen wordt dus steeds belangrijker. Maar door te sparen, levert het je tegenwoordig maar erg weinig extra geld op. De spaarrentes zijn namelijk niet eerder zo laag geweest als vandaag de dag. Op dit moment kost het je zelfs 1% per jaar om al het spaargeld op de bank te laten staan. Hoe dit precies in elkaar steekt en hoe je er toch een positieve draai aan kan geven, wordt later in dit artikel uitgelegd.

Sparen of beleggen voor pensioen door het effect van inflatie

Jammer genoeg, wordt jouw geld steeds minder waard. Dit heeft alles met inflatie te maken. Inflatie houdt in, dat alles wat je met jouw geld koopt, beetje bij beetje steeds duurder wordt. Denk maar terug aan de oudere generatie, zij kochten vroeger brood en beleg voor een paar cent. Wanneer je tegenwoordig naar de supermarkt gaat, betaal je voor één brood al snel 2 euro. En dan is een beetje ham en kaas erbij al snel 5 euro in totaal.

Wanneer je alleen maar spaart, begint het geld op jouw spaarrekening ook waarde te verliezen. Vroeger kreeg je een fijne rente over spaargeld, waardoor je jouw vermogen echt zag groeien. Daar is nu helaas geen sprake meer van. Veel mensen kiezen er nu voor om actief te beleggen voor hun pensioen.

Sparen of beleggen voor pensioen: vol risico’s of toch interessant?

Wanneer je ervoor kiest om naast sparen voor later ook te gaan beleggen, kan je veel meer rendement pakken. Hiermee kan je het effect van inflatie op jouw spaargeld zelfs minimaliseren. Het enige nadeel aan beleggen is, dat je een risico dient te nemen. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om te beleggen. Wanneer je het geld snel nodig gaat hebben, zal je meer risico lopen om een gedeelte te verliezen. Maar wanneer je op de lange termijn kunt beleggen, zal jouw geld telkens wat meer waard worden.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je de tijd hebt om te beleggen en je er ook geduldig mee omgaat, je een hoger rendement behaald dan wanneer je alleen maar spaart. Dus je zou de conclusie kunnen trekken dat je zowel kunt sparen als beleggen voor jouw pensioen. Wanneer je beide opties benut, zal je uiteindelijk een mooi percentage aan rendement pakken en houd je de risico’s gespreid!

Vergelijk verschillende pensioenbeleggingsfondsen en aanbieders voor beleggen

Als je de stap neemt om te sparen of beleggen voor pensioen, kan je via Beleggenvoorpensioen.nl eenvoudig en snel verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Jouw plan van aanpak omtrent de beleggingen heeft namelijk invloed op hoeveel rendement je behaalt. Zeker wanneer je net begint met beleggen, is het fijn om een expert om advies te vragen.

Interesse om te starten met pensioenbeleggen? Vergelijk dan onderstaande aanbieders:

Aanbieder Omschrijving


voor pensioenMeer info >
Trade Republic Periodiek beleggen & Sparen
Bouw vermogen door gratis periodiek te beleggen: beleg in aandelen, of ETF’s, en profiteer van groei op de lange termijn voor je pensioen. Kies uit duizenden aandelen en ETF's. Begin met beleggen in fractionele aandelen vanaf € 1. Combineer het met sparen: verdien 2% per jaar rente op je onbelegd saldo!
Open nu een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
Zet geld opzij voor uw pensioen, mét belastingvoordeel!
Laat je geld groeien met de passieve beleggingsstrategie van Brand New Day. Met hun pensioenrekening wordt je inleg slim belegd in grote indexfondsen met een wereldwijde spreiding. Kies je modelportefeuille en beleg je jaarruimte voor flinke belastingvoordelen. Online kan je altijd zien hoe het gaat.
Start nu, open een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Meer info >
Eenvoudig je geld laten beleggen door Centraal Beheer: een goed alternatief voor sparen en al mogelijk vanaf € 50,-. Open nu gratis een rekening en ontvang € 65,- bonus >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Pensioenbeleggen


Meer info >
DEGIRO Pensioenrekening
Zelf beleggen in aandelen en andere effecten voor een aanvulling op uw pensioen. Het kan vanaf nu, bij DEGIRO, de grootste broker van Nederland.
Open nu een rekening
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
MEXEM, zelf beleggen voor pensioen
Zelf beleggen in aandelen, opties, ETF en meer. Met MEXEM betaal je lage commissie en kan je gebruik maken van een coach die je helpt.
Vraag Gratis informatie aan. Wil je starten? Dan krijg je een Gratis Cursus Beleggen t.w.v. € 200,-!
Lees meer, klik hier!

of direct startenMeer info >
DEGIRO is de snelst groeiende broker van dit moment en de winnaar van de Gouden Stier. DEGIRO biedt ongekend lage tarieven en veel mogelijkheden om te beleggen.
Open Nu een rekening >
Lees meer, klik hier!

of direct starten
Aanbieders. Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.
Beleggen voor Pensioen