Waarom je nu al moet denken aan je pensioen beleggen en aanvullen

Als je nog jong bent, heb je er waarschijnlijk nog niet echt over nagedacht: je pensioen. Maar als je later zonder financiële problemen met pensioen wil gaan, is het belangrijk dat je er nu al over nadenkt. Want het maakt niet uit of je 18 jaar bent of 55 jaar, je kunt altijd geconfronteerd worden met een pensioengat. Je hebt dan minder geld dan je nodig hebt om goed rond te kunnen komen als je met pensioen gaat. Of je plannen voor het pensioen komen niet uit, omdat je er te weinig geld voor hebt. Dat is iets waar je tegen die tijd dan blijvend last van kunt hebben. Pensioen beleggen en aanvullen is daarom je hele leven belangrijk.

Pensioen opbouwen

Als je in Nederland woont of werkt, bouw je dankzij de afdracht van sociale premies in ieder geval een AOW op. Zodra je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, krijg je deze uitkering van de overheid. Dat is in Nederland goed geregeld, en kan worden gezien als een basis voor je pensioen. Maar als je in loondienst hebt gewerkt en je werkgever een pensioenregeling had, heb je ook werkgeverspensioen opgebouwd. Toch wil dat niet zeggen dat het dan altijd goed zit. Want als je werkgever te weinig pensioen heeft opgebouwd, kun je later toch in de problemen komen. En als je zelfstandig ondernemer bent, ben je volledig zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een goed pensioen.

Om deze reden is een aanvullend pensioen opbouwen een goede stap om nu alvast over na te denken. Want blijkt dat je toch geld tekort komt als je met pensioen gaat, dan kun je dat probleem nu alvast oplossen.

In de twintig en nu al aan pensioen denken?

Als je net 18 bent geworden of in de twintig bent, denk je waarschijnlijk nu nog niet na over je pensioen. Maar dat kun je beter wel alvast doen. Want als je nu alvast begint met het opbouwen van een aanvullend pensioen of als zzp’er een pensioenbelegging aangaat, heb je een langere looptijd. Daardoor heb je ook langer de tijd om een goed aanvullend pensioen op te bouwen. Je hoeft daardoor maandelijks minder in te leggen dan als je op je 50e nog een aanvullend pensioen gaat opbouwen.

Hoeveel pensioen moet je opbouwen?

De meeste pensioenbeleggingen werken zo: als je jong bent en nog lang niet met pensioen gaat, is de pensioenbelegging vooral offensief. De belegger neemt meer risico’s en daardoor kun je ook een groter deel van je inleg verliezen. Maar als je dichter bij je pensioen komt, wordt het risico afgebouwd en houd je daardoor genoeg geld over voor een goed pensioen.

Als vuistregel geldt dat je ongeveer 70 procent van het loon dat je nu verdient, moet hebben gespaard in de vorm van een pensioen om later goed van te kunnen leven. Er is bovendien ook nog een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen doen er goed aan het pensioen aan te vullen, want er blijkt een pensioenkloof tussen mannen en vrouwen van wel 40 procent te zijn. Onder het nieuwe pensioenstelsel verandert er wat dat betreft niets.

Zzp’er en pensioen opbouwen

Ook voor zzp’ers is het opletten geblazen. Iedereen heeft recht op een AOW, maar daar kun je niet van rondkomen. Het is eerder een redelijk begin, dan een volledige basis. En omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van pensioen, kun je niet vroeg genoeg beginnen. Zorg er daarom voor dat je voor je dertigste al begonnen bent met het opbouwen van een pensioen. Dan heb je voldoende tijd om een goed eindkapitaal op te bouwen, wat kan worden aangewend voor je maandelijkse pensioenuitkering tegen de tijd dat je met pensioen gaat.

5/5 - (2 stemmen)

Plaats een reactie

Beleggen voor Pensioen